Zeewier voor plant en bodem
De tuin- en landbouwsector staat voor grote uitdagingen: stijgende energie- en meststofprijzen, grillige weersomstandigheden en de toenemende vraag naar smaakvolle, houdbare producten. kan zeewier als biostimulant op natuurlijke wijze ondersteuning bieden.
Met de hand geoogst en zonder toevoegingen, is zeewier, meestal knotswier (Ascophyllum nodosum), een puur biologisch natuurproduct dat planten helpt beter te groeien, meer weerstand op te bouwen en hogere kwaliteit te leveren – zónder extra kunstmest. Volgens Dr. Holly Little, directeur R&D bij het gerenommeerde Acadian Plant Health, is “het niet langer voldoende om een gewas te telen – het moet ook winstgevend, efficiënt en bestand zijn tegen stress. Biostimulanten op basis van zeewier bieden hiervoor een bewezen oplossing”.
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het:
- De microbiële activiteit in de bodem stimuleert (zoals mycorrhiza schimmels)
- De wortelontwikkeling verbetert en de opname van voedingsstoffen vergroot
- De fotosynthese verhoogt, wat leidt tot meer suikers en betere smaak in groenten en fruit
- De houdbaarheid verlengt – zowel van consumptiegewassen als van snijbloemen en sierplanten
- Beschermt tegen droogte, vorst, ziekten en ongedierte
En bovendien, zeewier:
- Stimuleert wortel-, blad- en grasgroei
- Verbetert bodemstructuur en vruchtbaarheid
- Verhoogt opbrengst en kwaliteit van bloemen, fruit en groenten
- Verbetert smaak en verlengt houdbaarheid
- Verhoogt weerstand tegen omgevingsstress en plantenziekten
- Veelzijdig toepasbaar: voor bodemtoepassing, bladvoeding, zaadkieming en hydrocultuur
Het is gewas-agnostisch, en werkt op vrijwel elk type gewas – van sierplanten tot tomaten, aardbeien of gazons, en is daarom geschikt voor zowel professionele telers als particuliere tuinbezitters. Verkrijgbaar in extract (vloeibaar) of vaste vorm (korrels). Zeewier is dus niet alleen voeding voor mens en dier, maar ook voor land en plant. In vele kuststreken wereldwijd wordt het dan ook al eeuwenlang met succes toegepast.