Waarom eet je zeewier?

Zeewier vormt als bijgerecht of smaakmaker een lekkere, gezonde en voedzame toevoeging aan de maaltijd. Tevens kan het een goede bron van eiwit zijn. Nieuwe bronnen van eiwit zijn nodig om de groeiende wereldbevolking hiervan te kunnen blijven voorzien.

Niet alleen is zeewier zeer veelzijdig qua smaak, vorm en kleur, maar ook wat betreft de voedingsstoffen. Alle wieren zijn rijk aan mineralen (o.a. calcium, ijzer, kalium, magnesium) en sporenelementen (o.a. zink, selenium, jodium). Ze bevatten echter weinig natrium en dat maakt het, door de vaak zilte smaak, een mooi alternatief voor zout. Afhankelijk van de soort is zeewier een goede bron van vitaminen A, B, C en E en van plantaardige eiwitten. De delen van het zeewier die niet door het lichaam worden afgebroken zijn vezelrijk en bevorderen de darmwerking.

De smaak van zeewier wordt “umami” genoemd, ook wel bekend als de 5e smaak, die je kunt omschrijven als “hartig”. Deze smaak wordt door vele chef-koks zeer gewaardeerd en daarom steeds vaker toegepast in hun gerechten.

Voor zeewier zijn er geen land, zoetwater en toegevoegde voedingsstoffen nodig om snel te kunnen groeien en is er voldoende ruimte beschikbaar. De zee kan op deze manier een extra dimensie leveren aan onze voedselvoorziening, nu en in de toekomst.

Wat kun je nog meer met zeewier?

Naast het feit dat zeewier bijzonder gezonde voeding is, wordt het verrassend vaak gebruikt in voedingsmiddelen die je waarschijnlijk al heel goed kent. Bekijk eens de ingrediëntenlijst van producten die caloriearm zijn of een gladde, dikke of constante structuur hebben. Bij ijs, chocolademelk, pudding en (dip)sauzen wordt gebruik gemaakt van zeewier, herkenbaar aan de E-nummers: 400 t/m 407. De wieren in al deze producten worden gebruikt als
bind- en verdikkingsmiddel. Met Iers mos (carrageen) en knoopwier (agar agar) kun je ook makkelijk zelf producten binden en verdikken.

Zeewier wordt al heel lang toegepast in verzorgingsproducten en bij huidbehandelingen. Het heeft een directe, heilzame werking op de huid. Ook indirect zijn de werkzame stoffen, die via de huid in het lichaam komen, van invloed. Zeewier vind je tevens in steeds meer voedingssupplementen. Bijvoorbeeld in kelpcapsulen met jodiumrijk knotswier, voor een goede stofwisseling en vetverbranding, en in lithothamnium poeder, rijk aan plantaardig
calcium voor sterke botten en een goed zuur-base evenwicht in de maag.

Studies tonen tevens aan dat zeewier een steeds grotere rol kan spelen binnen de gezondheidszorg. In China is een medicijn op basis van zeewier extract goedgekeurd voor de behandeling van Alzheimer. In de landbouw wordt zeewier gebruikt om gewassen weerbaarder te maken en te voorzien van voedingsstoffen. Tenslotte kent zeewier vele (potentiële) duurzame toepassingen, zoals grondstof voor biobrandstof en alternatief voor plastic.
Momenteel wordt hier veel onderzoek naar gedaan.

Volg ons op:

Folders aanvragen:

Contact opnemen:

Your Well

The Seaweed Company

Marconiweg 55

3225 LV Hellevoetsluis

email: info@yourwell.nl

tel: +31 (0) 181 375 108

Your Well is biologisch gecertificeerd door SKAL NL-BIO-01

© 2024