Interview met Jim Doornbosch: Sinds dit jaar sponsort Your Well plaatsgenoot en triatleet Jim Doornbosch met zeewier producten om zijn lichaam te ondersteunen. Wij hadden een gesprek met hem om te horen hoe hij de Corona periode is doorgekomen en hoe hij zijn eerste wedstrijd dit jaar heeft ervaren.

Gefeliciteerd met je tweede plaats in de Iron man Les Sables D’olonne op 6 september. Hoe was de wedstrijd?

Het was een heftige wedstrijd. Het zwemmen verliep chaotisch. Ik kwam minder goed het water uit en moest hard fietsen om terug in de race te komen, tenminste dat dacht ik. Mentaal was het een mega strijd, ik voelde me moe en wilde niet meer. Maar eigenlijk ging het heel goed en het resultaat was ernaar.

De laatste wedstrijd was een jaar geleden, dus ik moest er mentaal inkomen. Het is een spelletje dat je met jezelf te spelen hebt en dat was lang geleden. Een wedstrijd bestaat voor de helft uit training, maar ook voor 50 procent uit een mentaal gedeelte.

Hoe ziet een gewone dag voor jou eruit?

Iedere doordeweekse dag best hetzelfde:

  • 07:00 Opstaan en ontbijten met koffie.
  • 08:00 Naar het zwembad in Hellevoetsluis of Rozenburg, zo’n uur tot anderhalf uur.
  • Daarna tijd om op de bank te liggen. Ik probeer altijd tussendoor te herstellen.
  • 12:00 Lunchen
  • 13:00 Fietsen of lopen. Krachttraining of 2 lange of korte intensieve trainingen.
  • 17:00 avondeten en rust.
  • 19:00 – 21:00 werken in mijn eigen onderneming jimprove.nl, waarmee ik andere triatleten coach of trainingen hardlopen geef.

Zaterdag heb ik een rustdag en hou ik me even niet bezig met trainen. Op zondag maak ik een lange fietsrit of loop ik hard en ’s avonds doe ik nog wat administratie. En dan is de week weer rond en sta ik de volgende dag weer om 07:00 uur op.

Hoe is de coronatijd voor je?

Veel wedstrijden zijn gecanceld. Op een gegeven moment gingen de zwembaden dicht, maar een belletje met een oude bekende die een zwembad in de tuin heeft, bood uitkomst. In die tijd was zwemmen in open water nog te koud.

Hoe je omgaat met de coronatijd gaat vooral om hoe professioneel je er mentaal mee om kan gaan. Je kan er helemaal gestrest van worden, maar je kunt ook denken: het is zo en het gaat gek jaar worden, so be it. We gaan ervoor om ons doel na te streven. We gaan verder met het proces te verbeteren.

Wat is je doel en hoe ver ben je op weg?

Het doel is om professional te worden. Mijn trainer, ik en mijn vader stippelen de weg ernaar toe uit. We richten ons op Hawai volgend jaar voor de hele triatlon. Een maand ervoor nog een halve triatlon. Daarna meerdere wedstrijden en wereldkampioenschappen.

De bond stelt kwalificaties aan professionals. Vanwege hun talent of omdat ze een bepaalde tijd kunnen neerzetten worden ze toegelaten. Er zijn maar 50 professionals wereldwijd die meedoen aan wedstrijden. Dat is dus een mega droom om daarbij te horen!

Hoe ga je om met hitte?

De meeste wedstrijden spelen zich af in de hitte. Daarom trainen we ook op de warmste delen van de dag en maken we gebruik van hete dagen. Tijdens de hitte testen we het soort voeding, dranken, hoeveelheden, koelvesten en zakjes met ijs.

Misschien een rare vergelijking, maar in de plantenwereld wordt veel gebruik gemaakt van zeewier voor een grotere natuurlijke weerbaarheid of meer watervasthoudend vermogen en een betere bescherming tegen extreme weersomstandigheden. 

Misschien zou zeewier (bijvoorbeeld kombu) kunnen helpen tegen uitdroging als je dat toevoegt aan je vochtinname?

Zeewier in de topsport is nog niet erg bekend en ik ben altijd op zoek naar innovatie. Wij zijn altijd op zoek naar partners in de professie om het verschil te maken. Iets wat de rest nog niet heeft. Zeewier is de oorsprong van zoveel dingen. Zeewier als een stukje kombu in mijn water, als thee of bouillon zou ik wel eens willen uitproberen.

Vind je zeewier lekker?

Zeker niet vies. Ik hou van sushi en de bijzondere smaken van zeewier, zoals de nori bladen en dulse.

Hoe gebruik je het zeewier?

Your Well sponsort triatleet Jim Doornbosch met zeewier:

De algenpasta vind ik lekker. Het is een goede pasta, lekker vullend en voedzaam. Ik was er zo enthousiast over dat ik heel mijn familie de pasta cadeau heb gedaan.

De zeewier bacon bijvoorbeeld gebruik ik bij mijn gebakken eitjes. Ik bak ze even voor 10 seconden mee in de pan, dan worden ze lekker knapperig en smaken ze naar bacon.

De knotswier gember thee ruikt wel erg naar zee en daar krijg ik niet echt het warme thee gevoel bij. Maar als ik ze drink zonder te ruiken, dan smaakt ze lekker. Misschien kan ik ze toch voor mijn vochtbalans gaan gebruiken.

Merk je ook resultaat?

Your Well sponsort ook de multi vitamine en visolie van ‘a la Rineke’.

Mijn bloedwaarden zijn hartstikke mooi, terwijl ik naast het gebruik van zeewier niets aan mijn voeding heb aangepast.

Je gebruikt ook lichaamverzorgingsproducten met zeewier.

De massage olie met zeewier is perfect. Belangrijk is dat de olie glad is. Het is fijn spul en de masseuse is er ook blij mee. De body lotion gebruik ik na het zwemmen om mijn huid soepel te houden en te hydrateren, dat werkt goed.

Wil je nog iets kwijt?

Als jullie weer eens een kookworkshop “Natuurlijk koken met zeewier” geven wil je mij dat dan laten weten. Lijkt me nuttig om te weten wat je allemaal met zeewier kunt doen.

Geschreven: Patty Zervaas