_
Your Well: 15 jaar Europees biologisch zeewier!
Op 13 september 2010 was het 15 jaar geleden dat Your Well, groothandel gespecialiseerd in zeewier, werd opgericht door Kees Boender. Hij zag als een van de eersten in Nederland en België mogelijkheden om met biologisch zeewier uit Europa een Europees vervolg te geven aan het succes van de Japanse keuken en in te spelen op de trend van gezond, duurzaam en vooral lekker eten.
Boender ontdekte dat in Europese landen, zoals Spanje, Ierland en Frankrijk, kwalitatief zeer goede zeewieren worden geoogst, die de Aziatische zeewieren prima kunnen vervangen. Het assortiment dat Your Well aanbiedt bestaat uit meer dan 15 verschillende soorten gedroogd zeewier allemaal afkomstig uit Europa. Een groot deel daarvan is nu breed beschikbaar voor natuurvoedings-, gezondheids- en viswinkels. Voor de promotie van zeewier richtte hij ZeewierWijzer op, een stichting die kennis en nieuws over zeewier verzamelt en deelt via haar website, sociale media, en lezingen, opdat zoveel mogelijk mensen kennis kunnen maken met – en profiteren van de kwaliteiten van zeewier.
In 2015 participeerde Your Well in Seaweed Harvest Holland, de eerste echte zeewierboerderij van Nederland met als doel zeewier te gaan telen in de Oosterschelde. Hoewel de teelt succesvol was bleek na enkele jaren dat een dergelijke onderneming nog iets te snel en te vroeg kwam. Door gebrek aan baten moest daarom in 2019 faillissement aangevraagd worden. Een forse klap, maar veel groter was het verdriet na het overlijden in diezelfde periode van compagnon John van Leeuwen, visionair zeewierman en de grote inspirator van Seaweed Harvest Holland.
Alle aandacht kon daarna weer uitgaan naar Your Well en dat gebeurde onder andere met de overname van het merk Salterra, bekend van ZeekraalZilt, gedroogde zeekraal. Dit merk kon de afgelopen jaren worden uitgebouwd met een vijftiental originele smaakmakers “powered by the sea”. Het totale assortiment breidde zich verder uit tot circa 150 verschillende zeewierproducten, niet alleen voeding, maar ook huidverzorging, voedingssupplementen, dier- en plantvoeding. Zeewier is dus meer dan alleen eten. De klantenkring groeide eveneens: naast speciaalzaken, kregen ook de horeca en voedingsindustrie, in binnen- en buitenland, grote belangstelling.
“Zeewier is nog steeds geen alledaagse groente in de keuken. Het was, is en blijft nog steeds een hard gevecht om de consument aan de zeewier te krijgen”, aldus Boender. “De zeewierbranche heeft weliswaar forse stappen gezet, echter er is nog een lange weg te gaan. Het moment van consumentenacceptatie komt gelukkig wel steeds dichterbij en ik ben daarom blij dat ik het zo lang met Your Well heb kunnen volhouden. Grote dank ben ik daarbij verschuldigd aan velen: klanten, leveranciers, stichting ZeewierWijzer, brancheorganisatie North Sea Farmers, de (ex-)medewerkers van Your Well en -bovenal- mijn lieve, begripvolle en meewerkende echtgenote Marty.
Kees Boender concludeert: “Your Well is in 15 jaar tijd in de Benelux uitgegroeid tot DE specialist op het gebied van zeewier. Die positie moet de komende jaren verder bijdragen aan een toenemende acceptatie van zeewier bij consument en fabrikant en aan een substantiële vergroting van de verkrijgbaarheid van zeewierproducten. De komende jaren zal ik daarom met Your Well onverdroten verder blijven werken aan mijn missie:
IEDEREEN – ELKE DAG – WAT ZEEWIER
Wil je daaraan meewerken? Laat het me weten.”
================================================================================================
(niet voor publicatie)
September 2025
Your Well, the Seaweed Company, Marconiweg 55, 3225 LV Hellevoetsluis, www.yourwell.nl
Voor meer informatie: Marty van der Krogt, tel.: 0181-375108, e-mail: info@yourwell.nl
Informatie over zeewier: www.zeewierwijzer.nl