Boek over zeewier

Boeken over zeewier

Boeken over zeewier worden in verband gebracht met duurzaamheid, als gezonde aanvulling op onze dagelijkse voeding, informatie over welke wieren er zijn, hoe ze smaken, hoe je ermee kookt en waar je ze kunt vinden.

Over zeewier, zeegroenten verschijnen er de laatste tijd steeds meer artikelen en boeken. Daardoor is het blijkbaar een trend en we zijn er blij mee. Maar gek eigenlijk dat we deze plantaardige voedselbron nog nauwelijks op ons menu hebben staan. Waarom? Volgens Toine Wilke koopt niemand zeewier tot ze weten wat je ermee kunnen doen.

Zo maken veganisten al langer gebruik van zeewier en de oosterse keuken heeft een fantastische traditie met zeewier, denk aan sushi, misosoep en wakamesalade. Daarom willen de makers van kookboeken zeewier toegankelijk maken voor iedereen, door ze te combineren met ingrediënten en gerechten die we al kennen.

Algemeen

Er is meer water op onze planeet dan land en daar kunnen we ook voedsel in verbouwen. Een project is de zeewierboerderij (wierderij) in de Oosterschelde. Het verbouwen is duurzamer, want je hebt geen zoet water nodig, het is milieuvriendelijker en het vergt aanzienlijk minder energie voor de productie dan met landgroenten.

Een onderscheid valt te maken tussen zeegroente en landgroente, beide erg lekker maar ze worden nog wel eens door elkaar gehaald. Zo komen de zeegroenten of zeewieren uit zee en danken hun eigenschappen aan hoe diep ze in het water staan. Zeewier valt onder de groep macro-algen en er zijn drie hoofdsoorten, namelijk: groen-, bruin- en roodwieren.

Daarentegen groeien de landgroenten zoals zeekraal, lamsoren en strandbiet weliswaar op zilte gronden, maar wel op het land.

Zeewier is calorie- en vetarm en eiwit- en vezelrijk, dat bovendien veel vitamine en mineralen bevat.

Alle wieren hebben een bijzondere ‘umamibeleving’. Umami wordt naast zoet, zuur, zout en bitter de vijfde smaak genoemd. In het Japans betekent het letterlijk ‘heerlijke smaak’. Het is dus nergens goed mee te vergelijken, maar eenvoudig te gebruiken in de keuken, want je kunt er heerlijke gerechten mee (op smaak) maken.

Een misverstand is dat we zeewier als vervanging eten voor groente of spaghetti. Nee, zeewier is met maximaal 5-10 gram gedroogd zeewier per persoon per dag een weldadige toevoeging aan onze maaltijd, zowel qua smaak als gezondheid.

Zie onderstaand overzicht van enkele boeken en kaarten over zeewier:

Flora van de Nederlandse zeewieren

Deze flora geeft een overzicht van de zeewieren die langs de Nederlanse kust kunnen worden aangetroffen, zowel van de inheemse soorten als van die welke alleen op het strand aanspoelen. Naast tabellen waarmee de soorten op naam gebracht zijn, wordt een morfologische beschrijving van elke soort gegeven. Deze worden ondersteund door gedetailleerde illustraties en aangevuld met de belangrijkste anatomische kenmerken. Daarnaast zijn korte opmerkingen gemaakt over de ecologie en de verspreiding van de algen.

Echt een unieke historische uitgave voor de liefhebber en verzamelaar!

Groente uit zee

Kookboek van Lisette Kreischer

In Groente uit zee lees je alles over zeewier. En je kunt zelf aan de slag met 50 heerlijke plantaardige recepten.

Stichting Noordzeeboerderij, die zelf een proefboerderij op de Noordzee heeft voor zeewierteelt beschrijft de wondere wereld van zeewier, de groei, de soorten en de samenstelling. Op uiterst toegankelijke wijze is de oorsprong en de achtergrond van zeewier voor een breed publiek inzichtelijk gemaakt. De lezer komt te weten dat zeewier en algen een belangrijke bron van zuurstof zijn voor onze atmosfeer. En dat er onderwater ook bossen bestaan, kelpwouden genaamd. Zeewier is gezond, maar je kunt er ook te veel van eten. De auteurs hebben zo goed mogelijk geprobeerd een onderscheid te maken tussen zin en onzin over zeewier. Met schitterende fotografie en interviews met de ambassadeurs van zeewier.

50 plantaardige recepten prikkelen de zintuigen. Met wakame, dulse, Iers mos, zeekraal en lamsoor die de revue passeren. Deze recepten van Groente uit zee zijn nieuw, spannend en een echte beleving. Lisette Kreischer laat smaakvol zien hoe zilte groenten onderdeel gaan worden van ons dagelijkse menu, van algen smoothie tot feestelijke zeewier chococoladetaart.

Koken met zeewier en zilte groente

Mooie recepten om makkelijk, snel en …. lekker te koken met zeewier en zilte groente.

Koken met zeewier en zilte groenten is het kookboek van Toine Wilke. Nasi goreng met wakame, pasta carbonara met zeespaghetti en poké bowl met zeekraal: zeewier en zilte groenten bieden oneindig veel culinaire mogelijkheden. Ontdek hoe je op een simpele manier je maaltijd kunt opleuken met deze gezonde, duurzame en heerlijke producten uit zee en duin, zodat je thuis snel aan de slag kunt.

Zeegroenten

Originele en lekkere recepten met zeewier en zeegroenten met veel achtergrond informatie.

In dit boek deelt Zeewierchef Donald Deschagt van het restaurant Le Homard en la Moule, in het Belgische Bredene, originele, haalbare recepten met zeewier of zeegroenten als hoofdingrediënt of smaakmaker met ons.
Ga ook eens aan de slag met heerlijke veelzijdige groente zoals zeekraal, lamsoor, wakame en kombu: speltcroque met zeewierpesto, mosselen met zeekraal en wakame, smoothie met zeesla… Bijzonder lekker, maar ook gezond en goed voor het milieu!

Guide to edible seaweeds

Handige Engelstalige gids om op een eenvoudige manier 16 soorten eetbaar (Iers) zeewier te identificeren (waarvan er veel ook in Nederland te vinden zijn) en om richtlijnen te geven voor het duurzaam snijden van dit zeewier. Met mooie gedetailleerde afbeeldingen van de wieren en QR-codes met links naar informatieve filmpjes.

Zoek kaart Algemene zeewieren

Zelf zeewieren vinden aan de kust. Deze kaart helpt je erbij. Met op de voor en achterzijde veel informatie over verschillende wieren. Hoe zien ze eruit, waar herken je ze aan en waar kun je ze vinden

Waar te koop?

De meeste boeken zijn te koop bij bol.com of op de site www.wereldvanzeewier.nl. Hier vind je ook het grootste assortiment in zeewier producten, maar producten zijn ook te verkrijgen bij natuurvoedings-, vis- en gezondheidswinkels. Meer informatie over zeewier en recepten vind je op www.zeewierwijzer.nl