Zout, natrium, jodium…. Holistisch gezien
Zout – natrium, jodium… holistisch gezien draait alles om samenhang en balans in het leven. Samenhang tussen lichaam en geest, in diversiteit en in het lichaam. Ieder lichaam is anders en verdient een individuele en holistische benadering. De natuur kent geen losse elementen en vormt een samenhangend geheel van leven.
En balans van hoeveelheden elementen en de samenhang tussen verschillende voedingsstoffen (combinatie van elementen). Bijvoorbeeld in zout: tussen natrium en bijvoorbeeld jodide, chloride, bromide enz. Je kunt nog zo’n goede probiotica nemen, maar als er geen prebiotica beschikbaar is zal de probiotica niet aan het werk kunnen.
Mineralen
Mineralen (natrium, jodium, kalium, enz.) zijn elementen uit de natuur die het lichaam nodig heeft om te functioneren. Zij vervullen in het lichaam duizenden taken, maar ze zijn ook onderdeel van weefsels en enzymen. Mineralen spelen een belangrijke rol in onder meer het behoud van de juiste zuurgraad van het bloed, de communicatie van zenuwcellen en de werking van onze spieren. Sommige mineralen worden bij een teveel door de nieren uitgescheiden. Anderen kunnen bij overmaat in het lichaam gaan stapelen, een voorbeeld hiervan is ijzer.
Zout
Zout is de combinatie van eenheden (mineralen) wat maakt dat iets zout smaakt. Het bestaat uit natrium, dat bij omgevingsfactoren (bijvoorbeeld temperatuur, water, zuurstof) uiteen valt en een verbinding aan gaat met bijvoorbeeld jodide, chloride of bromide enz. Zo noemen we natrium in combinatie met chloride keukenzout en het bekende jozozout bestaat uit natrium waar kunstmatig jodide aan is toegevoegd.
Wetenschap
Sinds de 18deeeuw zijn we door onze wetenschappelijke ontwikkeling gewend geraakt aan dingen te ontleden, isoleren en te zuiveren. Hierdoor is het beeld ontstaan dat het om losse elementen gaat, die ons lichaam voeden. Maar niets is minder waar. Alle elementen hebben in een bepaalde structuur een relatie tot elkaar. Het lijkt wel of dat beeld in de loop van de tijd op de achtergrond is geraakt.
Er is al veel over geschreven, heel veel (wetenschappelijk) onderzoek naar gedaan en iedereen heeft er een mening over. Maar vaak gaat het over losse elementen en niet over de holistische behoefte van de mens.
Jodium
Jodium is in ons lichaam onderdeel van ons enzymsysteem en hormonenhuishouding (schildklierhormonen, groeihormonen, bloedsuikerspiegel). Hierdoor levert het een belangrijke bijdrage op de aansturing en regulering van veel lichaamsprocessen. Het is te vinden in bijvoorbeeld zeewier en gejodeerd brood. Er wordt steeds minder brood gegeten en de vraag is of brood überhaupt een goede kwaliteit is van jodium.
Welk beeld heb je van (voeding)stoffen?
We hebben gezien hoe de wetenschap naar voedingsstoffen kijkt, namelijk als losse elementen die het lichaam moeten voeden. Dat is ook hoe de Nederlandse verzorgingsstaat werkt. Kijk maar naar verschillende disciplines.
Een mens is een geheel of wil je dat in onderdelen uiteen gaan leggen en de aandacht richten op één element als tekortkoming, beperking of gebrek van de mens.
De vraag is of je het lichaam voedt door losse elementen (bijvoorbeeld door een pilletje) en alleen gericht op dat gebrek of die tekortkoming? Of kijken we naar de mens als dynamisch geheel dat juist de unieke combinaties, samenhang, balans en structuren van elementen (mineralen), zoals die ook in de natuur aangeboden worden, ervoor zorgen dat de voedingstoffen in de meest makkelijke en effectieve vorm voor het lichaam worden aangeboden.
Zeewier zout
Ik kan alleen maar zeggen dat zeewier zo’n vorm is, die holistisch qua hoeveelheid een van de meeste elementen (mineralen, vitaminen, sporenelementen, vezels….) in samenstelling, samenhang en structuur levert, die makkelijke voor het lichaam op te nemen en te verwerken is. Een jodium van de goede kwaliteit zit bijvoorbeeld in de zeewieren kombu (kelp) en Iers mos.
Ieder mens is verschillend en we zijn verleerd op onze intuïtie te vertrouwen en zelf te voelen wat ons lichaam nodig heeft. Het lichaam neemt de ingekapselde structuur uit zeewier in zijn geheel op en pakt het op een natuurlijke, maar voor jou unieke manier uit. Er wordt uitgepakt waar behoefte aan is. Zoek uit wat bij je (lichaam) past.
ADH van jodium
Je hoeft ook niet iedere dag jodium of zeewier te eten. Ook hierin is de individuele situatie bepalend. Er wordt ook wel gezegd, je mag maar zoveel zout…, maar heb je het dan over het natrium-, het jodide-, chloride- of sulfaat- gedeelte? Daar is vaak geen duidelijkheid over. Wel is het belangrijk te weten dat we zout nodig hebben voor ons lichaam.
Door de balans en samenhang met de vele andere elementen van zeewier is het jodium in zeewier niet zo schadelijk. Teveel is natuurlijk nooit goed.
Geschreven door: Patty Zervaas (met dank aan Minke Bontekoe)