Hoe maak ik gel van Sea moss Mastocarpus stellatus en Iers sea moss Chondrus crispus.
Van beiden zeewieren is het mogelijk om een gel te maken.
In tegenstelling tot het geen veel mensen denken hoeft Sea moss niet gekookt te worden om er een gel van te maken; ook bij een lage temperatuur (30°/40°C) geleert het Sea moss al.
Ik heb het dan met name over de Sea moss (Mastocarpus Stellatus) van Porto-Muinos.
Zelfs het weken van het zeewier kan resulteren in een gel. Het blenden speelt namelijk een grote rol bij het geleren van het zeewier.
Toch behoort het kort (+/- een minuut) koken van het Sea moss ook zeker tot de mogelijkheden. Het is waar dat bij het koken een deel van de vitamines verloren gaat. Toch helpt het ons ook een handje bij de spijsvertering om juist vitamines en mineralen beter op te nemen. Koken maakt vezels zachter. Rauw voedsel bevat stevige vezels, die onze spijsvertering hard aan het werk kunnen zetten, maar die de opname van voedingsstoffen ook wel lastiger maken. Koken maakt de vezels zachter en beter te verteren. Vezels verdwijnen niet bij het koken.
Wist je dat de mineralen tijdens het koken minder snel verloren gaan dan vitamines?
Dus wat is beter mag je zelf uitmaken! Ga lekker aan de slag, experimenteer en kom er achter welke manier je aanspreekt. Of vind je eigen manier.
Gel maken van Sea moss (Mastocarpus stellatus)
KOKEN
- Neem 25 gram Sea moss
- Doe het in een vergiet en spoel goed het af onder de kraan. Het is mooi schoon zeewier, maar toch even kijken naar harde of lelijke stukjes en haal die eruit.
- Doe het in een pan en laat het 15 minuten weken in 500 tot 600 ml schoon water. Het neemt dan toe in volume. Breng het, al roerende, aan de kook en laat het heel even zachtjes pruttelen.
- Blendeer het net zolang tot dat je een mooie gladde gel hebt. (Liefst met een staafmixer)
- Doe het in een afsluitbare pot en laat het afkoelen en zet het daarna in de koelkast. Het zal dan nog iets meer indikken. Je kan het ook invriezen. Niet langer houdbaar dan 10 dagen in de koelkast.
Mocht je de gel te dik vinden dan kan je er tijdens het blenden nog water maar bijvoorbeeld ook citroen- en/of sinaasappelsap aan toevoegen voor een extra vitaminen boost.
OPWARMEN
Wil je het Sea moss niet aan de kook brengen dan kan je er ook voor kiezen om het, na het weken, op te warmen tot 30°/40°C (2 tot 3 minuten op halfhoog vuur) en daarna goed te blenden.
WEKEN
Wanneer je er voor kiest om het niet te koken of verwarmen, laat het dan na het wassen van het zeewier 2 á 3 uur weken(langer mag ook.) Blend het dan goed. Het liefst met een staafmixer. Zet het voor 2 á 3 uur in de ijskast. Blend opnieuw goed en laat het een nachtje verder indikken. De volgende ochtend heb je een volwaardige gel.
Het algemeen advies is dat je ongeveer 5 gram gedroogd zeewier per dag mag binnen krijgen, bij dagelijks gebruik. Dus of je de gel nu maakt met een liter water of met 500 ml, je mag de gel die je maakt van 25 gram Sea moss, binnen 5 dagen mag consumeren!
Gel maken van Iers sea moss poeder. (Chondrus crispus )
De poeder is klaar voor gebruik. Dus waarom zou je er een gel van willen maken?
Een gel is gladder en lost daardoor makkelijker op in, bijvoorbeeld, een glas water. Mocht je het willen gebruiken voor je huid of je haren is een gel eenvoudig in gebruik. De poedervariant van Iers sea moss laat zich het beste geleren als het wordt gekookt.
- Neem 25 gram Chondrus poeder en doe het in een pan.
- Voeg 500 ,á 600 ml water toe en laat 30 minuten weken.
- Breng het geheel aan de kook terwijl je af en toe roert. 1 a 2 minuten aan de kook houden.
- Blendeer het geheel totdat je een gladde gel krijgt.
- Voor een extra vitamine boost, smaak en geur kan je citroensap/sinaasappelsap toevoegen tijdens het blenderen.
- Doe het in een afsluitbare pot en laat het afkoelen en zet het in de ijskast. Het zal dan nog iets meer indikken.
https://www.wereldvanzeewier.nl/gezondheidsproducten/iers-mos-poeder