Hoe maak ik gel van Sea moss en Iers mos?
Van beiden zeewieren is het mogelijk om een gel te maken en beiden moet kort gekookt worden om te binden en geleren.
Natuurlijk wil je tijdens de bereiding zoveel mogelijk vitamines behouden en weten we allemaal dat deze tijdens het koken verloren kunnen gaan. Veel mensen geloven ook dat rauw gezonder is dan gekookt.
Het is waar dat bij het koken een deel van de vitamines verloren gaat. Toch helpt het ons ook een handje bij de spijsvertering om juist vitamines en mineralen beter op te nemen. Koken maakt vezels zachter. Rauw voedsel bevat stevige vezels, die onze spijsvertering hard aan het werk kunnen zetten, maar die de opname van voedingsstoffen ook wel lastiger maken. Koken maakt de vezels zachter en beter te verteren. Vezels verdwijnen niet bij het koken.
Dus wat is beter mag je zelf uitmaken. Wist je dat de mineralen tijdens het koken minder snel verloren gaan dan vitamines?
Ik heb gekeken hoe ik het kook proces zo kort mogelijk kan houden. Zodat er zo min mogelijk vitamines verloren gaan.
Gel maken van Sea mos (Mastocarpus stellatus)
- Neem 25 gram Sea Moss
- Spoel goed het af onder de kraan.
- Het is mooi schoon zeewier, maar toch even kijken naar harde of lelijke stukjes en haal die er uit.
- Laat het 15 tot 30 minuten weken in 500 tot 600 ml schoon water. Het zet dan helemaal uit.
- Doe het zeewier met het water in een pan.
- Breng het , al roerende, aan de kook en laat het 1 minuut koken.
- Blendeer het, 1 á 2 minuten, tot dat je een mooie gladde gel hebt.
- Doe het in een afsluitbare pot en laat het afkoelen en zet het daarna in de koelkast. Het zal dan nog iets meer indikken. Je kan het ook invriezen. Niet langer houdbaar dan hooguit 14 dagen in de koelkast.
- Je kan tijdens het blenden er nog smaken aan toevoegen als bijvoorbeeld citroen- en/of sinaasappelsap voor een extra vitaminen boost.
Wil je het Sea moss niet aan de kook brengen dan kan je er ook voor kiezen om het een uur te weken, het op te warmen tot 60*C en daarna goed te blenden. Gebruik niet meer dan 500 ml water, want de gel dikt iets minder makkelijk in.
Beide zijn ook mogelijk met de poeder variant van Sea moss.
Gel maken van Iers sea moss poeder. (Chondrus crispus)
- De poeder is klaar voor gebruik.
- Neem 25 gram Chondrus poeder en doe het in een pan.
- Voeg 500 ml water toe en laat 30 minuten weken.
- Breng het geheel aan de kook terwijl je af en toe roert. 1 a 2 minuten aan de kook houden.
- Blendeer het geheel totdat je een gladde gel krijgt.
- Voor een extra vitamine boost, smaak en geur kan je citroensap/sinaasappelsap toevoegen tijdens het blenderen.
- Doe het in een afsluitbare pot en laat het afkoelen en zet het in de ijskast. Het zal dan nog iets meer indikken.
https://www.wereldvanzeewier.nl/gezondheidsproducten/iers-mos-poeder
Ik heb vele manieren van bereiden uitgeprobeerd. Zowel bij de Sea moss als de Iers mos. Ik vind bovenstaande verwerkingen het meest efficiënt. Maar het staat je natuurlijk vrij om er lekker mee te experimenteren. Duidelijk is in ieder geval wel dat je je geld niet hoeft uit te geven aan dure kant-en-klare Sea moss gels