Wat is Sea moss?
Er is de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar sea moss en veel over gepubliceerd. De populariteit van dit zeewier is dan ook enorm toegenomen. Het laat zich makkelijk verwerken tot een gel, die vervolgens voor veel doeleinden te gebruiken is. Sea moss bevat 92 van de 102 nutriënten die het lichaam nodig heeft om effectief te functioneren. Het bevat 15 van de 18 mineralen die essentieel zijn voor het menselijk lichaam, zoals calcium, jodium, zwavel, magnesium, ijzer en mangaan.
De sea moss gel wordt op internet door diverse partijen aangeboden en verkocht. Maar wat is sea moss nu eigenlijk? En hoe wordt er gel van gemaakt? Ik heb verder ingezoomd op dit zeewier en kwam tot verrassende conclusies.
De naam sea moss is ontstaan door de populariteit van bepaalde roodwieren in het Caribische gebied. Jamaica, onderdeel van de Cariben, is een voormalige Britse kolonie. Na de afschaffing van de slavernij ontstond er een groot probleem en moesten mensen uit Europa het zware werk op de plantages gaan uitvoeren. Deze zogenaamde contractarbeiders kwamen onder andere uit Ierland. Veel Ieren en Jamaicanen trouwden met elkaar en richtten de “Black Irish” community op. Ieren in Jamaica zijn dus eigenlijk Jamaicaanse staatsburgers waarvan de voorouders afkomstig zijn uit Ierland.
Van oudsher waren de Ieren gewend om Iers mos (Chondrus crispus) te gebruiken. In Jamaica zijn ze lokaal zeewier gaan oogsten en consumeren en hebben vervolgens de term “sea moss” toegekend aan zeewiersoorten zoals bijvoorbeeld Eucheuma cottonii. Hoewel deze zeewieren in sommige opzichten vergelijkbaar zijn met Iers mos zijn ze niet hetzelfde. Sea moss is dus een verzamelnaam die wordt gebruikt om te verwijzen naar verschillende soorten rood zeewier, waaronder Chondrus crispus en Mastocarpus stellatus. Hierdoor is in de loop der jaren veel verwarring ontstaan.
Chondrus crispus vindt zijn oorsprong in Noord Atlantische regio’s zoals Ierland en Schotland, maar ook in Noord Amerika en het Caribisch gebied (St. Lucia). In de volksmond werd en wordt het Iers mos genoemd. Nauw verwant aan het Ierse mos, en bekend onder de naam Sea moss, is Mastocarpus stellatus. Dit wordt ook wel ’vals’ Iers moss genoemd omdat het erg veel op Iers mos lijkt. Er zijn dus twee soorten sea moss die er uitspringen en die er toe doen en dat zijn Chondrus crispus (Iers mos) en Mastocarpus stellatus (vals Iers mos).
Voor de duidelijkheid zullen we voortaan spreken van Iers mos (Chondrus crispus) en Sea moss (Mastocarpus stellatus).
Mastocarpus stellatus
Mariene biologen hebben de medicinale werking van Mastocarpus onderzocht en zijn tot de ontdekking gekomen dat het veel voordelen heeft. Zo kan het helpen bij het ontgiften van het lichaam, werkt het als antioxidant en neutraliseert het vrije radicalen. Ook heeft het een antibacteriële en anti parasitaire werking. Extracten van Mastocarpus hebben geholpen om parasieten onschadelijk te maken.
Studies wijzen ook uit dat de evolutie Mastocarpus in staat heeft gesteld, vanwege de hoge stresstolerantie, bij kou en bij blootstelling aan zonlicht, moleculen te vormen die het beschermen tegen UV straling. Dit maakt het interessant om ingezet te worden als middel voor bescherming tegen de zon.
Gebruik:
Mastocarpus kan voor uiteenlopende toepassingen worden gebruikt. Het oudste en waarschijnlijk meest voorkomende gebruik is als ingrediënt voor voedsel en in recepten. Op het gebied van gezondheid heeft Mastocarpus een groot aantal potentiële voordelen die momenteel nog steeds actief worden getest en geëvalueerd.
Mastocarpus stellatus heeft ook iets te bieden voor de huid. Door het rijke gehalte aan vitamine A heeft het een rustgevend effect op de huid en beschermt het tegelijkertijd tegen uitdroging. Het kan helpen de textuur van de huid te verbeteren.
Het wier is uitstekend geschikt voor het bereiden en binden van soepen en sauzen. Ook gebakken of gefrituurd is het lekker door bijvoorbeeld de salade.
Tevens is het geschikt om er een sea moss gel van te maken. De gel kan je gebruiken om je huid mee in te smeren of om toe te voegen aan je water, thee of smoothie.
Chondrus crispus
Iers mos wordt al sinds mensenheugenis in Ierland gebruikt als een bron van voedsel en medicijnen. Het is, net als Mastocarpus, rijk aan mineralen zoals jodium, ijzer, magnesium en vitamine A en C. Het werd en wordt het gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen, waaronder hoest, keelpijn en huidaandoeningen. Na onderzoek is gebleken dat het ook een ondersteunende werking heeft op het immuunsysteem, dat het bijdraagt aan spier- en energie herstel en dat het ontstekingen in het menselijk lichaam vermindert.
Gebruik:
Chondrus crispus wordt gebruikt als een natuurlijk verdikkings- en geleermiddel in voedingsmiddelen zoals ijs, yoghurt en pudding. Het kan ook worden gebruikt als veganistisch alternatief voor gelatine in recepten zoals gelei en in cosmetische producten zoals gezichtsmaskers, lotions en haar conditioners.
Het wordt gebruikt als ingrediënt in verschillende medicijnen vanwege de ontstekingsremmende en antivirale eigenschappen. Ook van Chondrus is heel makkelijk een gel te maken.
Overeenkomsten tussen Sea moss en Iers mos
- Gebruik in voeding als bindmiddel.
- Kan een gel van worden gemaakt
- Medicinale werking.
- Bevat beiden veel mineralen en vitamine A en C.
- Antibacteriële en anti parasitaire werking.
- Hydraterende, ontstekingsremmende werking.
- Ze kunnen de huid helpen verbeteren en de tekenen van veroudering verminderen.
Verschillen tussen Sea moss en Iers mos
- Hoewel ze op sommige locaties tegelijkertijd kunnen voorkomen, is Mastocarpus meer vorst- en koude tolerant waardoor het kan groeien op plaatsen waar Chondrus het moeilijk heeft. Verder lijken Chondrus en Mastocarpus in vele opzichten op elkaar en worden ze vaak naast elkaar geoogst.Het verschil tussen beide is dus moeilijk waarneembaar, maar: .
- Iemand die een getraind oog heeft ziet de uiterlijke verschillen wel, maar voor een leek is het onderscheid nauwelijks te zien.
- De smaak en de geur is wel wezenlijk anders. Mastocarpus heeft een zilte, zwavelachtige geur en smaak (vooral tijdens het koken) waar Chondrus vrijwel smaak en geurloos is.
- En, zoals eerder vermeld, is Mastocarpus beter bestand is tegen extreme koude en hitte.
- Chondrus laat zich iets makkelijker geleren.
- Ook zullen de verhoudingen in vitamines en mineralen tussen beiden variëren.
Conclusie
Sea mos is dus eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende soorten roodwier. Iers mos (Chondrus crispus) en Sea moss (Mastocarpus stellatus) zijn daarvan de meest voorkomende en de meest gebruikten. In vele opzichten lijken ze op elkaar wat betreft gezondheidsvoordelen. De verschillen zitten hem met name in de bereiding, geur en smaak. Ook wordt Iers moss nooit verkocht onder de naam Sea moss. Koop je Sea moss dan koop je zeer waarschijnlijk Mastocarpus stellatus..
Van beiden is vrij eenvoudig een gel te maken.
Hier over meer in een volgende artikel: Gel maken van Sea moss.