Iers Mos superfood

Iers mos is een echte superfood

Iers mos (Chondrus crispus) is een roodwier dat ook wel ‘food of the gods’ wordt genoemd door haar hoge voedingswaarden en vele helende toepassingen. Een echte SUPERfood met alleen maar win-win eigenschappen.

Je vindt het in de ondiepe wateren langs de rotsige kusten van de Atlantische Oceaan van Europa en Noord Amerika. Het plantje ziet eruit als een plat vertakt blad met gekrulde uiteinden en heeft verschillende kleurtinten van rood, bruin, groen, geel, wit, al naar gelang het wordt gedroogd of verwerkt. In de zomer en herfst wordt het gesneden door het blad van de thallus (steeltje) te snijden. Daardoor kan dit duurzame plantje weer verder aangroeien.

Vorm

Meestal wordt Iers mos gedroogd aangeboden als geheel, maar ook in poedervorm. Vers kan dit wier best vissig ruiken, maar als je het gaat verwerken wordt het geur- en reukloos en smaakt niet zout. Dit zeewier wordt vaak verward met carrageen dat een zeewierextract is, gewonnen uit verschillende roodwieren, dus niet perse uit Iers mos. Zoals agar agar een zeewierextract is van het roodwier Gelidium Glacilaria.

Gezond

In oude Keltische culturen (Ierland, Frankrijk) werd het zeewier ‘Iers mos’ al ontdekt. Jesse van der Velde (voedingsexpert) beweert dat dit het goedkoopste superfood op aarde is als je kijkt naar de hoeveelheid voedingsstoffen die je krijgt voor wat je betaalt. Het bevat maar liefst 15 van de 18 voor de mens essentiële mineralen, waaronder calcium, jodium (zie blog over jodium), kalium, chroom (balans bloedsuikerspiegel), magnesium en ijzer. Ook bevat het vitaminen A, B, C, D, E, F en K, eiwitten en antioxidanten (bètacaroteen). Enkele gezonde werkingen hiervan op het lichaam zowel van binnen als van buiten:

  • Het ontgift lichaamsweefsel van zware metalen en maakt daardoor de enzymhuishouding weer functioneel.
  • Dit zeewier heeft een antivirale en antibacteriële werking. Het is slijmoplossend, verzacht de keel en wordt daarom verwerkt in hoestdrank.
  • Het stimuleert de stofwisseling en is de beste bron van Jodium, waardoor het een belangrijke bijdrage levert op de aansturing van veel lichaamsprocessen (schildklierhormonen, groeihormonen, bloedsuikerspiegel).
  • Iers mos beschermt en voedt de wanden van het spijsverteringskanaal (slokdarm-maag-darmen). Er zijn positieve geneeskrachtige experimenten bekend bij aandoeningen, zoals de ziekte van Crohn en maagzweren.
  • Dit superfood wordt gebruikt als ondersteuning bij gewichtsafname. Het vult je maag met vezels en geeft op een natuurlijke zachte manier een langdurig verzadigingsgevoel, in tegenstelling tot veel andere afslankproducten.
  • Het verzacht, voedt, beschermt, verstevigt en hydrateert de onzuivere huid en wordt gebruikt bij huidaandoeningen als acné, uitslag, psoriasis, eczeem, dermatitis. Bovendien beschermt het huid en haar tegen UV straling en vermindert het littekenvorming.

Toepassing

Hoewel we Iers mos kennen voor het maken van pudding heeft het een groot scala aan toepassingen, waarvan de grootste eigenschap het binden van vloeistof is. Maar het wordt ook rauw gebruikt in bijvoorbeeld salades en meegekookt in pasteien, quiches en stoofschotels. En je kunt het verwerken in cakes of (hartige) taarten als vervanging van eieren of ander bindmiddel. Iers mos gefrituurd is niet alleen lekker, maar ook als decoratie een aanvulling op je gerecht. Zelfs super gezonde snoepjes kun je maken met dit kostelijke wier.

Koop gedroogd Iers mos en maak een gelei* om thee mee te zetten, een fruitmousse te maken of te gebruiken in een voedingrijke smoothie en soep of als masker op je gezicht of haar. De gelei kun je enkele weken in de koelkast bewaren.

*Gelei van Iers mos

Neem een handje Iers mos en laat dit een 24 tot 48 uur weken in water. Let op: het zeewier neemt wel twee keer in volume toe. Zorg dat het onder water blijft staan. Maal het geheel met de blender en zeef het. Het residu alleen (mag ook allemaal) kook je in wat water voor ongeveer 20 minuten. Dan kun je ook het laatste beetje Iers mos helemaal fijn malen en vermengen met de overige gel.

Volgende keer schrijf ik over agar agar, ook een bindend middel op basis van zeewier.

Geschreven door: Patty Zervaas