Mekabu

Mekabu

Mekabu dat moet je kennen!

Heb je nog nooit van mekabu gehoord, dan ben je zeker niet de enige! Dit bijzondere deel van het zeewier wakame(Undaria pinnitifida) wordt het meest gegeten vanwege de mooie textuur, smaak en voedingswaarde. maar is buiten Japan nog tamelijk onbekend. Deze blog laat je kennis maken met mekabu, wat het is, hoe het wordt gegeten, hoe het smaakt en waarom je het zou moeten eten…..

Wat is mekabu?

Veel mensen kennen het zeewier wakame, een veelgebruikt ingrediënt in de Japanse keuken, bijvoorbeeld voor het maken van wakame-soep of wakame salade. Veel minder mensen kennen echter wakame’s naaste verwant, mekabu. Dit komt eigenlijk van dezelfde plant als wakame en is de bloem, het sporendragende, bloeiende deel net boven de wortel.

Mekabu is golvend en heeft de vorm van een langwerpig blad wanneer het uitgespreid is. Het scoort 30% tot 50% hoger in voedingsstoffen dan de rest van de plant en is daardoor een nog krachtiger superfood.

Smaak

Het is een zilt en mild zoet zeewier met een slijmerige textuur dat als het neusje van de zalm wordt beschouwd. Als je het nog nooit hebt geprobeerd, kun je aangenaam verrast zijn door de smaak en de knapperige, maar toch gladde textuur die het heeft.

Laat je niet afschrikken door de slijmerigheid. Dit zal in eerste instantie misschien niet bij iedereen in de smaak zal vallen, maar het is zeker iets waar velen van gaan genieten wanneer ze het een aantal keren hebben gegeten!

Hoe wordt het gebruikt?

Alle delen van de wakame worden veel gebruikt in de Japanse keuken, maar de manier waarop het gegeten wordt is heel anders.

Mekabu-zeewier creëert een kleverige gel wanneer je het weekt in water. Gebruik het zeewier samen met zijn kleverige coating om gerechten als soepen te verdikken of gerechten te garneren.

De zilte smaak van mekabu is zeer verfrissend in combinatie met een dressing op basis van citrusvruchten, of wat azijn en sojasaus. Gebruik het in soepen, salades, sushi, als garnering voor rijst, door noedels of wok gerechten. En gepikkeld is het helemaal een delicatesse.

Mekabu wordt meestal verwarmd en vervolgens in julienne (smalle reepjes) gesneden. Het verhittingsproces geeft het een nog meer slijmerige textuur en in dunne stukjes gesneden lijkt mekabu op kleine zachte noedels. 

Voedingstoffen

De verfijnde smaak is een goede reden om mekabu te eten. Een andere reden is de overvloed aan voedingsstoffen in dit zeewier. Mekabu is een goede bron van vitamine A, C, E en vooral K. Vitamine K is een essentieel molecuul dat het lichaam helpt bij zijn bloedstollingsmechanisme. Het wordt ook verondersteld goede eigenschappen te hebben voor het behoud van gezonde botten door het hoge calcium gehalte. Bovendien bevat het veel ijzer en folaten, een type B-vitamine dat wordt gebruikt bij celdeling. Ook beschikt het over jodium, dat door het lichaam wordt gebruikt om schildklierhormonen te produceren. Mekabu heeft ook zachte voedingsvezels die de spijsvertering bevorderen en het is over het algemeen arm aan calorieën. Bovendien heeft het veel antioxidanten!

Door het eten van mekabu krijg je genoeg vitaminen, mineralen en vezels binnen met een minimum aan calorieën. De voedingsvezels die zorgen voor een goede spijsvertering zijn goede vetverbranders.

Eigenschappen per 50 gram

Energie 6 cal
Eiwitten 0,45 g
Vet 0,3 g
Koolhydraten 1,7 g

 

Vitaminen vitamine A 10 μg
  vitamine E 0,05 mg
  Vitamine K 20 μg
  Vitamine B1 0,01 mg
  Vitamine B2 0,02 mg
  Vitamine B6 0,01 mg
  Vitamine C 1 mg
  Foliumzuur μg
Mineralen Natrium 85 mg
  Kalium 44 mg
  Calcium 38,5 mg
  Magnesium 30,5 mg
  Fosfor 13 mg
  IJzer 0,15 mg
  Zinc 0,1 mg
  Koper 0,01 mg
  Magnesium 0,02 mg
  Jodium 195 μg
  Chroom 0,5 μg
Vezels Vezels 1,7 g

Zo waardevol is Mekabu dus! Het is nu nog niet te verkrijgen, maar zeer de moeite waard om in de toekomst uit het Oosten te importeren.

Patty Zervaas