Bevat zeekraal jodium?
Wie weleens vis koopt, kan dan soms tussen alle vissen een bakje met wat groene steeltjes zien liggen. Deze groene steeltjes worden zeekraal genoemd. Er zijn veel misverstanden over zeekraal en over de vraag of zeekraal jodium bevat of niet. Daarom heb ik het hoe en wat helemaal uitgeplozen. Ik wil jullie daar graag iets meer over vertellen.
Wat is zeekraal?
Zeekraal wordt vaak verward met zeewier of algen, maar zeekraal is een plant. Zeekraal behoort tot de familie van de ganzenvoeten en zijn van nature wereldwijd en onder veel verschillende namen te vinden op slikken en schorren in de estuaria (door getijstromen wijde riviermondingen) langs de kust, maar ook in zilte gebieden in het binnenland.
Een fout die vaak gemaakt wordt, is dat mensen denken dat zeekraal uit de zee komt; dit is dus niet het geval, zeekraal is een landplant die brak of zout water over zich heen kan krijgen. Brak water is zoutachtig water dat minder zout is dan zeewater. Zeekraal is een van de meest zout tolerante planten ter wereld en heeft zelfs zout nodig om gezond te blijven.
Waarom is zeekraal zo gezond?
Zeekraal bevat veel mineralen en vooral veel calcium. Daarom is het een goede aanvulling op je menu als je geen gebruik maakt van zuivelproducten. Andere vitaminen en mineralen die er in zeekraal voorkomen zijn o.a. natrium, kalium, magnesium, fosfor, ijzer, koper en zink. Het bevat ook nog wat vitamine C.
Zeekraal bevat veel zout, maar het zout in zeekraal is heel gevarieerd van samenstelling. Het bevat natriumchloride (NaCl ofwel ‘keukenzout’), kaliumchloride (KCl), magnesiumchloride (MgCl2) en andere mineralen die een verbinding met chloor kunnen aangaan.
Zeekraal kan tegen onderdompeling in zout water. Je kunt het gekookt of rauw eten.
Zeekraal bevat het bevat de stof 3-O-beta-d-glucopyranoside en deze stof heeft veel antioxidante eigenschappen.
Is zeekraal jodiumrijk?
Een andere fout die vaak wordt gemaakt is dat mensen denken dat zeekraal veel jodium bevat, maar bij nader onderzoek is dit helemaal niet het geval. Deze fout wordt gemaakt omdat mensen denken dat zeekraal uit de zee komt en dus altijd onder zeewater staat. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is dit niet het geval. Dit in tegenstelling tot de zeewieren; deze bevatten wel veel jodium, omdat deze wel altijd uit de zee komen en dus constant met het zoute zeewater in aanraking zijn geweest. Uit onderzoeken is naar voren gekomen dat zeekraal geen rijke bron van jodium is.
Tegenwoordig kom je steeds meer gekweekte zeekraal tegen. De zeekraal wordt dan geteeld in kassen en de zilte omstandigheden moeten hier worden gecreëerd. Er wordt gewerkt met zoet water waaraan (zee-)zout wordt toegevoegd.
Hoe bereid je zeekraal?
Ik vind zeekraal heerlijk in salades, maar in Zeeland eten mensen het gewoon als groente, net zoals je bijvoorbeeld sperziebonen eet. De groente wordt kort geblancheerd en opgediend met een klontje boter en nootmuskaat naar smaak. Het is ook lekker om zeekraal te roerbakken met bijvoorbeeld een uitje. Onderaan de pagina heb ik een aantal lekkere recepten voor jullie.
Omdat zeekraal nogal zout is hoef je geen zout meer te gebruiken bij het gerecht waarbij je zeekraal wilt eten. Als je het te zout vindt smaken dan kun je de zeekraal enkele minuten blancheren in heet water, goed omspoelen met water of even in een bakje water laten staan. Door verschil in osmotische druk stoot zeekraal een deel van het zout uit.
Is zeekraal biologisch?
Zeekraal is alleen biologisch als het ook een biologisch keurmerk heeft.
Waar kun je zeekraal kopen?
Tegenwoordig kun je zeekraal op steeds meer plekken kopen. Je vindt het bij de meeste visboeren, in de supermarkten en in biologische winkels. Als je het koop bij de biologische winkels en het heeft een keurmerk, dan weet je zeker dat het niet bespoten is.
Je kunt zeekraal ook online bestellen. Een erg leuke (web)winkel is Zeeuws Zilt. Hier kun je allemaal leuke en verrassende producten op het gebied van zeekraal vinden. Van zeekraalmosterd tot zeekraalcrèmes en shampoo’s. Erg leuk allemaal, tot voor kort wist ik helemaal niet van het bestaan van deze producten.
In welk seizoen kun je zeekraal kopen?
Het seizoen van zeekraal is tussen mei en augustus is. In dit seizoen komt zeekraal uit Nederland of Frankrijk vandaan. De smaak en structuur van deze 2 landen komen sterk met elkaar overeen. De rest van het jaar komt er ook zeekraal uit landen als Israël en Mexico, waar het speciaal voor de verkoop wordt gekweekt. De verschillen van zeekralen uit deze landen variëren in grootte, structuur en smaak.
Recepten met deze lekkere groenten?
Kijk o.a. op www.zeekraalwijzer.nl
Wist je dat je van zeekraal ook je eigen kruidenzout kunt maken? Ik vind zeekraal echt een heerlijk toevoeging aan m’n salades en/of andere gerechten en aan degen die het nog nooit geproefd hebben wil ik ook zeggen: try and taste it, want het is zeer de moeite van het proberen waard.
Bronnen: Zeeuws Zilt en www.Zeekraalwijzer.nl
(Blog met toestemming overgenomen van Sonja Ignacio van www.zijeetook.com)