Zeewier, voor veel mensen is het makkelijk gezegd, maar moeilijk gedaan. Je gebruikt dagelijks een beetje, maar hoe? We weten allemaal hoe gezond zeewier is en als we dat niet weten, dan krijgen we dat in de media op allerlei manieren tot ons. Ik gebruik iedere dag een beetje zeewier, helemaal niet culinair, maar gewoon in mijn dagelijkse voeding. Maar hoe kun je het nu toepassen in dat dagelijkse leven of moet je er speciaal voor gaan koken? Nee hoor, ik ga je op weg helpen.
Allereerst moet ik het fabeltje uit de lucht halen dat je zeewier als vervangende groente of spaghetti zou moeten gaan gebruiken. Daarvoor is zeewier vaak net iets te “heftig”, mede ook door de grote hoeveelheden mineralen die het bevat. Het is veel beter om het in kleinere hoeveelheden toe te voegen, maar dan wel bij iedere maaltijd, als kruiderij, bijgerecht of “decoratieve” toevoeging. Zo wordt je voeding begeleid met zeewier, waardoor het ook veel beter door het lichaam wordt opgenomen.
zeewier in hele stukken, vlokken en poeders
Je hebt vele soorten zeewier, groene, bruine en rode wieren, allemaal iets anders van smaak, net als bij landgroenten, die ook verschillend smaken. Maar vergeet dat. In het gebruik is voornamelijk de vorm zoals hele stukken, stukjes, vlokken of poeders belangrijk en wat je lekker vindt natuurlijk. Het ene smaakt wat zoutiger en het andere wat nootachtiger. Probeer het uit.
Vlokken en poeders, eenvoudiger kan het niet. Je strooit een theelepel vlokken zeewier na bereiding over je gerecht (groenten, aardappelen, granen) en klaar is kees en het is nog lekker ook. Vlokken kun je ook gebruiken om over salades te strooien, door vinigraites of , maar ook in beslag, roerbak- ei-gerechten, brood of hartige taarten, wat je ook maar kunt verzinnen, waar je normaal zout voor zou gebruiken. Grote voordeel is bovendien dat zeewier heel weinig natrium bevat.
kombu
Een van de basis wieren in de keuken is Kombu (hele stukken). Van kombu kun je heerlijke veganistische bouillon maken. Stukje kombu van 5 cm per liter water, gewoon afknippen, groentengarni, wat shitake, knoflook, gember, pepertje en wat natuurlijk zout (bijvoorbeeld keltisch zout) erbij. enz. Een paar uur laten trekken en je hebt een heerlijke bouillon als basis voor soep, sauzen, het zal je verbazen. Even invriezen en je hebt altijd wat bij de hand.
Verder kun je kombu werkelijk aan al je kookwater toevoegen. Bijvoorbeeld bij granen, peulvruchten, groenten en het wordt zelfs gebruikt als thee. Het werkt heel goed om te detoxen. Mooi product, speel ermee in de keuken en zo zie je, je hoeft niet er niet speciaal voor te koken. Het grote voordeel van kombu is dat je het net zo vaak kunt gebruiken tot het helemaal door het water is opgenomen. Dus na ieder gebruik even afspoelen, drogen en klaar voor hergebruik. Daarna kan het op de compost hoop.
wakame
Wakame (stukjes) is ook een basis wier. Hier heb je maar een heel klein beetje van nodig, want als je het 10 minuten laat wellen in water, dan zwelt het wel 10 keer op. Een heel fijn product dat je kunt gebruiken in soepen, sauzen, roerbak gerechten en overal doorheen. Als je wakame even meekookt, dan wordt het zo zacht als sla. Of maak er een lekkere salade van, de beroemde wakame salade waarvan je een beetje eet als bijgerecht.
agar agar
Graag vraag ik nog aandacht voor een bijzonder product en dat is agar agar. Het lijkt misschien een product voor de gevorderde kok of kokin, maar eigenlijk is het heel veelzijdig en eenvoudig te gebruiken. Het is een 100% plantaardig bindmiddel voor koude gerechten, zoals geleien, vlaaien, jams of puddingen. Per halve liter vloeistof gebruik je maar 1 theelepel poeder, even meekoken en laten afkoelen. Zo kun je ook een lekker ontbijtje maken. Neem wat fruit, voeg er wat sap aan toe en maak er een gelei van met agar agar. Nadat de gelei is afgekoeld, zet je de blender erin en je hebt een geweldige mousse en met wat granola heb je een heerlijk alternatief voor yoghurt. Maak wat meer en zet het in de ijskast voor een tussendoortje. Grappig om te vermelden is dat agar agar ook gebruikt wordt bij een vermageringskuur, want het geeft een verzadigingsgevoel.
Deze toepassingen zijn het meest gebruikelijk. Ben je nog steeds een beetje confuus? We hebben een hele mooie gebruiksfolder gemaakt met een schema, waarin de toepassing in de keuken van allerlei soorten wier voor verschillende gerechten beschreven staat. Vraag hem aan: info@wereldvanzeewier.nl Op www.wereldvanzeewier.nl kun je ook al die verschillende wieren kopen. Ik wens u veel kookplezier met zeewier. Lees meer over de smaak van zeewier