Zeewier

Eet je wel eens zeewier? Het is een heel goed idee om het vaker te eten; en ik bedoel niet alleen de nori-vellen van je sushi rollen. Zeewier is een geweldige aanvulling op je dieet omdat het rijk is aan vitaminen, mineralen en vezels. Het bevat veel calcium, vitamine B12 en ijzer, wat geweldig is als je een vegetariër bent (zoals ik) of een veganist.

Duurzaam

Maar wist je behalve je eigen gezondheid ook dat het goed is voor de planeet? Zeewier is zeer duurzaam. Het groeit in water, dat we meer dan alleen land hebben en het groeit erg snel. Dus je kunt veel zeewier produceren om onze groeiende bevolking te voeden. Een ander voordeel is dat zeewier geen meststof nodig heeft en het de koolstofemissies verlaagt.

Kopen?

Het is nog steeds een beetje moeilijk om zeewier te kopen in de supermarkten. Gelukkig kun je het bij Wereld van Zeewier online bestellen als je in Nederland woont. Ik kreeg een zak met gemengde zeegroenten en maakte dit vega(n) recept voor noedels met zeewier. Het zeewier kan op kamertemperatuur worden bewaard. Het zit vol met zout voor conservering, het enige wat je hoeft te doen is het af te spoelen en het is klaar voor consumptie. Je kunt het zowel warm als koud eten. Ik heb dit zeewierrecept gemaakt met zoete aardappel en boekweitnoedels van koning Soba. Met deze noedels is dit gerecht niet alleen vegetarisch en veganistisch, het is ook glutenvrij. Voel je vrij om welke noedels je maar wilt te gebruiken!

geschreven door Anne  van Anne Travel Foodie

Recept: Noodles met zeewier en champignons

Ingrediënten (voor 2 personen)
150 gram noodles (bv boekweit noodles)
1 zak gemengde zee groenten (170 gram)
200 gram gemengde champignons
2 eetlepels sesamolie
1 theelepel chili vlokken
2 theelepels sesamzaadjes.

Breng water aan de kook, voeg de noodles toe en breng het wederom aan de kook. Kook de noodles in 5-6 minuten gaar, giet vervolgens af. Spoel de zeegroenten goed af zodat al het zout er af is. Laat het nog een paar minuten in water liggen, giet dan af.
Bak de champignons 5 minuten in olijfolie. Meng de noodles met het zeewier, sesamolie en chili vlokken. Voeg de champignons toe.
Besprenkel met de sesamzaadjes voor het serveren.